Вирощування кавунів – як виростити кавун у відкритому грунті.
Більшість вважає, що вирощування кавунів вдається тільки в теплому кліматі. Так, всім відомі і всіма улюблені херсонські кавуни і дині – солодкі і соковиті. Однак виростити кавун у відкритому грунті можливо і в інших районах – більш холодних і з набагато меншою кількістю сонячних днів.
Приклавши зовсім небагато зусиль і часу, можна добитися відмінного результату у вирощуванні арбузов в практично будь-яких кліматичних умовах.
Отже, починаємо вирощування кавунів у відкритому грунті.
Спочатку нічого нового – стандартно замочуємо насіння кавунів (або ж насіння динь, так як технологія тут ідентична) у слабенькому розчині марганцівки десь на годину. Потім промиваємо їх і висушуємо.
Відмінності починаються при роботі безпосередньо у відкритому грунті. У теплих районах ми звикли сіяти насіння просто в землю, так як до часу посіву вона вже завжди достатньо прогріта. Тепер робимо трохи по-іншому. Так як наша мета – тепла земля, а клімат цього не дає, то робимо «теплі грядки».
Для цього викопуємо в землі траншею, закладаємо в нього гілки, солому, різні рослинні залишки, і, обов'язково гній. Верх грядок – земля. Потім – обов'язковий суперінтенсивний полив. Висоту грядок краще довести до півметра, а то і 70 см, ширину – трохи більше метра. Робити такі грядки слід на самому початку травня, щоб за 1,5-2 тижні грунт прогрівся (завдяки гною відбудеться його самозігрівання).
Перевіряємо нагрівання грунту так само, як перевіряємо воду перед купанням немовлят ліктем. Якщо відчуваємо, що земля приємно-тепла, робимо в землі лунки і висаджуємо в кожну по два кавунових насіння на глибину 3-5 див
Тепер зверху встановлюємо дуги для парника і натягуємо агроволокно. Це необхідно робити, так як потужності біопалива може виявитися недостатньо. Вдень, коли температура повітря досягне 20-25 градусів, відкриваємо наш парничок; а коли встановляться теплі ночі, то й повністю знімаємо агроволокно і вирощування кавунів відбувається вже на відкритому повітрі.
Поливаємо наші кавуни рясно один раз в тиждень, а коли зацвітуть, то два. Поливаємо завжди дуже рясно, і краще - в міжряддя; пропалываем бур'яни. Підживлення Добривом для баштанних краще проводити прямо під кущ або окропити ввечері листя.
Далі – вибираємо дві-три найпотужніших батогів кавуна і залишаємо їх (решта – видаляємо), а на кожній з батогів максимум 3 плода. Як би нам не хотілося мати більше арбузов, але сил у рослини на більшу кількість плодів не вистачить, і повністю дозріти їм не вдасться. Тому потрібно рослині не «розпорошуватися», а віддати всі сили на вирощування невеликої чисельності арбузов.
Коли ми вирощуємо кавуни або дині в холодному кліматі, то краще брати всім відомі сорти – наприклад, кавун Вогник або диню Колгоспниця. Не потрібно прагнути виростити величезний плід – нічого не вийде, краще звернути свою увагу на невеликі арбузики –вони вийдуть хоч маленькими, але солодкими. Прикладом тут може служити популярний Цукровий малюк, але краще взяти його італійський аналог – Шуга бебі (шуга-цукор, бебі-дитина).
Можна з упевненістю говорити, що вирощування кавунів у відкритому грунті і в холодному кліматі пройшло успішно і не склало особливих труднощів!